Categoriearchief: Bijen Dichterbij

Stralende Walk of Wisdom sponsortocht voor een bijenboom

Op de website Bijen Dichterbij doe ik verslag van de avonturen met bijen in het kader van onze stichting. Vorig jaar hebben we bij de Walk of Wisdom een voorstel aangedragen om door pelgrims een Bijenboom te laten sponsoren in het kader van hun actie Liefde voor het Landschap. Deze boom wordt dan aangeplant op een mooi punt ergens langs de route. Op termijn biedt de boom schaduw aan vermoeide pelgrims. Bovendien is deze door de lange en uitbundige bloei een feest voor de bijen en andere bestuivende insecten. Dubbele winst dus. Op dinsdag 23 augustus vond een speciale sponsortocht plaats in samenwerking met Walk of Wisdom. De deelnemers werden ontvangen op onze tuin. Het verslag van deze geweldige middag lees je hier.

Walk of Wisdom sponsorbijeenkomst bijenboom 23 augustus 2016

 

Streekgala

Elk jaar wordt hier in de Ooijpolder een Streekgala gehouden om mensen op een feestelijke manier kennis te landen maken met landbouw, landschap en natuur. Vanuit stichting Bijen Dichterbij waren collega imker Frank Saris en ik present bij boerderij Buitengast. Erg leuk te merken hoeveel grote en kleine mensen geinteresseerd zijn in bijen en vooral ook hoe je ze kunt helpen. Dus hebben we veel verteld over het belang van bijen voor bestuiving van een groot deel van ons voedsel en voor een bloeiend landschap. En hoe belangrijk het is dat wij zorgen voor gifloze dracht zodat zij kunnen voortbestaan. We hebben meteen ook maar heel veel zakjes bio bijenbloemenmengsel uitgedeeld. Zaaien kan nog net. Een geslaagde dag.

.streekgala

Bloeiende dijken

Vanmiddag was ik namens onze stichting Bijen Dichterbij samen met collega imker Anja Krol aanwezig bij een drukbezochte en feestelijke bijeenkomst in Oortjeshekken waar agrarische natuurvereniging de Ploegdriever de landelijke onderscheiding Pro Flora et Securitate kreeg uitgereikt door – zelfbenoemd Flower Power – watergraaf Peter Glas. Een mooie en terechte erkenning van hun jarenlange beheer inspanningen waardoor wij hier in de Ooijpolder kunnen genieten van prachtige bloemrijke dijken. Mooi voor mensen, goed voor allerlei (bestuivende) insecten, vogels en kleine dieren, en door de diverse beworteling ook goed voor de veiligheid. De Ploegdriever was voor deze landelijke onderscheiding voorgedragen door het Waterschap Rivierenland. Bij een van de bloeiende dijktaluds kreeg het gezelschap kort uitleg over het beheer en de verschillende soorten. Mooi om zien en te ervaren hoe veiligheid, biodiversiteit en schoonheid samen kunnen gaan. En dat in mijn eigen ‘achtertuin’. Ik ben een bevoorrecht mens.