Workshop hangkorfvlechten

In oktober is het zo ver, dan geef ik mijn eerste groepsworkshop hangkorf vlechten. Vijf enthousiaste, natuurlijke bijenhouders komen bij mij een korf maken.

hangkorf in wording

Het moest er maar eens van komen. Sinds ik zelf een paar jaar geleden in Engeland het ‘ambacht’ heb geleerd, heb ik al velen verteld over en geënthousiasmeerd voor deze prachtige behuizing en heeft Anneke bij mij haar korf leren vlechten voor haar bijen op Kiemkracht 64 in Malden. Ik merk dat de korf velen aanspreekt. Maar in Nederland worden weinig cursussen gegeven en niet iedereen heeft tijd/geld om naar Engeland of Duitsland af te reizen. Het vlechten van de korf is niet moeilijk maar steekt wel nauw. Tenminste als je het originele ontwerp wilt volgen van biodynamisch imker Günther Mancke die zo’n 30 jaar geleden de korf ontwierp na zorgvuldige bestudering van het natuurlijke gedrag van bijen ‘in het wild’. Voor zijn ontwerp gebruik je het beste een mal. Mancke heeft zijn filosofie en ontwerpen vastgelegd in het boekje: Der Weissenseifener Hängekorb. Eine Alternative’. Samen met twee andere imkers werk ik momenteel aan de Nederlandse vertaling van dat boekje. Wil je daar meer over weten of een exemplaar bestellen? Kijk dan op De Hangkorf.

Weissenseifener0001-300x265

Inmiddels heb ik dus een paar mallen laten maken (met dank aan de Natural Beekeeping Trust die me toestemming gaf hun model te repliceren) en een aantal sets houtwerk besteld. Komende winter zal een aantal Nederlandse bijentuinen worden verrijkt met prachtige hangkorven, in afwachting van de zwermen van komende zomer. Stiekem zijn er ook al plannen voor een Belgische workshop in samenwerking met een Belgische imker die ook heel graag deze kennis wil opdoen en overdragen. Als je zelf ook een hangkorf wilt leren vlechten, laat het dan even weten. Bij deelname van ongeveer 5 mensen organiseer ik gewoon een volgende workshop. Er moet dan natuurlijk wel voldoende biologische St. Jans roggestro voorhanden zijn….

hangkorf 28 maart

Lang leve het natuurlijke imkeren!