Maandelijks archief: maart 2014

Van koeien(poep), wormen en bijen

Voor de blogpagina van Groen en Doen doe ik verslag van mijn activiteiten in het kader van de subsidievoucher die ik mocht ontvangen. Onderstaand mijn laatste blogje.

De eerste lesdag van de opleiding BD imkeren zit er inmiddels op. Een boeiende dag waarin uitgebreid werd ingegaan op de relatie tussen mens en aarde. En op een holistische kijk op landbouw vanuit ‘levend denken’ en vanuit verbinding. Landbouw die iets toevoegst aan de (sociale) omgeving. Waarin koeien een speciale plek innemen en er veel aandacht is voor de gezondheid van de bodem, waarbij wormen dan weer belangrijke graadmeter zijn. Bijen nemen in zo’n systeem van levende landbouw ook weer een bijzondere plek in. Daar gaan we het ongetwijfeld nog veel uitgebreider over hebben… Binnenkort de eerste praktijkles.

Ondertussen is mijn eigen hangkorf voor de bijen vrijwel helemaal klaar. Op een vroege zondagochtend togen we met een tas en een schepje het nabijgelegen natuurgebied in om verse koeienpoep te ‘oogsten’. Die hebben we vervolgens vermengd met water en kalk. Zo ontstond een papje dat ik op de korf heb gesmeerd. Eenmaal opgedroogd vormt dit een dichte maar toch ademende laag die het stro zal beschermen tegen weersinvloeden. Ook schijnt de kalk een desinfecterende werking te hebben. Vroeger werd deze techniek door imkers vaak toegepast, maar dit verdween grotendeels met het korfimkeren. De korf moet nu enig tijd drogen en dan kan het geheel in de stellage worden gehangen. Klaar voor de eerste zwerm van dit voorjaar.

koeienpoepkorf met poep kalk mengsel

Artikel Educare: Groene Vingertjes

Voor het voorjaarsnummer van Educare schreef ik een artikel over groene kinderopvang. In dit nummer staan nog meer mooie artikelen over natuurbeleving voor kinderen. Educare is een tijdschrift en netwerk over opvoeden en opgroeien vanuit verbondenheid. Je kunt op hun site meer informatie vinden of je abonneren op de nieuwsbrief.  Kijk hier voor meer informatie. Je kunt mijn artikel hier nalezen.

Educare-2014-2-GroeneVingertjesNatuurbelevingKinderopvang

Een stellage voor de hangkorf

Nadat ze vroeg in de ochtend eerst een prachtig ooievaarsnest hadden geplaatst op schooltuinen de Wielewaal, kwamen de mannen van Stadsboom vanmiddag de stellage voor mijn bijenhangkorf brengen. Stadsboom is een Nijmeegse maatschappelijke onderneming waar jongens met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om onder begeleiding het ambacht van houtbewerken te leren om hiermee, op termijn, de stap te kunnen maken naar reguliere werkgevers. de mannen van stadsboom Stadsboom werkt met hout van lokale bomen die omgewaaid zijn of gekapt moesten worden bijvoorbeeld als gevolg van stormschade of ziekte. De producten worden afgewerkt met ecologische verf of olie. Bovendien gebruikt Stadsboom al het houtafval weer voor de verwarming van de eigen droogkamer. Een prachtig sociaal en duurzaam bedrijf dus. Ik was dan ook blij dat ze de uitdaging wilden aangaan om deze stellage voor me te maken, alleen op basis van de korf en het beeld dat ik in mijn hoofd had. De jongens hebben er hard aan gewerkt en het resultaat mag er dan ook zijn. Het dak kan zelfs scharnieren zodat ik in noodgevallen de korf kan inspecteren. Ontzettend bedankt jongens! Voor meer informatie: www.stadsboom.nl

hangkorf stellage (427x640)Binnenkort plaatsen we de stellage met korf in de bijentuin en kan de eerste zwerm die afkomt haar intrek nemen. Maar voor het zover is moet de korf nog worden ingesmeerd met een mengsel van kalk en koeienpoep om het stro te beschermen tegen weersinvloeden. Maar dat is weer een heel ander verhaal….

Deze blog verscheen ook op www.groenendoen.nu