Maandelijks archief: november 2014

Artikel Educare: Van zielenpijn naar zielenrust

Voor het winternummer van het tijdschrift Educare schreef ik een artikel over een kinderhospice in Duitsland dat ik vorig jaar bezocht. In dit hospice wordt niet alleen gespecialiseerde medische zorg en geestelijke hulp geboden aan stervende kinderen maar ook veel aandacht besteed aan de helende kracht van schoonheid en schepping juist tijdens het proces van loslaten en verlies. Dit doen ze bijvoorbeeld via muziek of creatieve activiteitien en sinds vorig jaar ook via een natuurbelevingsprogramma. Het was een indrukwekkende ervaring dit van nabij mee te mogen maken. Het artikel kun je hier nalezen:

Educare-2014-5-VanZielenpijnNaarZielenrust.

Voor hetzelfde nummer schreef ik ook een luchtiger katern over natuurbeleving, juist met wind en regen. Er bestaat immers geen slecht weer, alleen verschillende soorten goed weer….

Educare-2014-5-SlechtWeerNaarBuiten

Wondere wereld

Met enige regelmaat schrijf ik recensies van boeken over kinderen en natuur. De laatste was over het mooie boek Kaboutersoep en wonderblaadjes van Ity Busstra. Ity, van huis uit kleuterleidster, heeft in Dedemsvaart een prachtige speel-beleef-ontdektuin aangelegd waar jonge kinderen met hun ouders kunnen komen. Ze heeft haar visie op ‘groen opgroeien’ en haar ervaringen met de kinderen in de tuin nu vastgelegd in tekst en beeld. Voor iedereen die met kleine kinderen leeft of werkt en meer natuubeleving in het dagelijks bestaan wil incorporeren een aanrader. Het boek is uitgegeven door Adrie Beyen. Zie voor meer info en mijn recensie de site van A3 boeken.