Van koeien(poep), wormen en bijen

Voor de blogpagina van Groen en Doen doe ik verslag van mijn activiteiten in het kader van de subsidievoucher die ik mocht ontvangen. Onderstaand mijn laatste blogje.

De eerste lesdag van de opleiding BD imkeren zit er inmiddels op. Een boeiende dag waarin uitgebreid werd ingegaan op de relatie tussen mens en aarde. En op een holistische kijk op landbouw vanuit ‘levend denken’ en vanuit verbinding. Landbouw die iets toevoegst aan de (sociale) omgeving. Waarin koeien een speciale plek innemen en er veel aandacht is voor de gezondheid van de bodem, waarbij wormen dan weer belangrijke graadmeter zijn. Bijen nemen in zo’n systeem van levende landbouw ook weer een bijzondere plek in. Daar gaan we het ongetwijfeld nog veel uitgebreider over hebben… Binnenkort de eerste praktijkles.

Ondertussen is mijn eigen hangkorf voor de bijen vrijwel helemaal klaar. Op een vroege zondagochtend togen we met een tas en een schepje het nabijgelegen natuurgebied in om verse koeienpoep te ‘oogsten’. Die hebben we vervolgens vermengd met water en kalk. Zo ontstond een papje dat ik op de korf heb gesmeerd. Eenmaal opgedroogd vormt dit een dichte maar toch ademende laag die het stro zal beschermen tegen weersinvloeden. Ook schijnt de kalk een desinfecterende werking te hebben. Vroeger werd deze techniek door imkers vaak toegepast, maar dit verdween grotendeels met het korfimkeren. De korf moet nu enig tijd drogen en dan kan het geheel in de stellage worden gehangen. Klaar voor de eerste zwerm van dit voorjaar.

koeienpoepkorf met poep kalk mengsel