Een hangkorf voor mijn bijen!

Bijen vind ik fascinerende wezens. Vanuit verwondering zie ik hoe zij leven in totale symbiose met hun omgeving. De mens daarmee dus ook een spiegel voorhoudend met betrekking tot onze eigen verbondenheid met de aarde. Die spiegel laat ons zonneklaar zien dat het als gevolg van menselijk handelen niet goed gaat met de bijen. Om zelf bij te dragen aan het kunnen voortbestaan van de bij ben ik sinds een paar jaar enthousiast imker. Ik noem mijzelf liever bijenhoeder dan bijenhouder en werk op ‘natuurlijke wijze’, primair gericht op het welzijn van de bij en niet op het oogsten van honing. Die hebben ze namelijk zelf hard nodig om van te leven en op te overwinteren. Alleen als er héél veel honing is, kan ik er ook van genieten. Mijn bijen wonen in natuurbouwkasten waarin ze zelf hun ongedeelde broednest kunnen bouwen. De koningin kan zich vrij door de hele kast bewegen en darren zijn welkom als essentieel onderdeel van het volk. Het zwermen beschouw ik als een natuurlijk proces; de geboorte van een nieuw volk. Het zien afkomen van een zwerm in de vroege zomer is een magische belevenis. Dat zou iedereen eigenlijk eens moeten meemaken. De omgeving maakt wezenlijk onderdeel uit van de imme, daarom is het zorgen voor goede dracht en biodiversiteit van levensgroot belang. Hiermee verbind je je als imker dus niet alleen met het bijenvolk maar ook met je leefomgeving.

Kortgeleden was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik bij de Natural Beekeeping Trust in Sussex, Engeland een workshop hangkorf vlechten kon volgen. Deze hangkorf, gemaakt van biologisch of biodynamisch roggestro, is een van de meest natuurlijke behuizingen voor bijen en ruim 20 jaar geleden ontworpen door de Duitse BD imker Günther Mancke. De Trust heeft deze korf naar Engeland gehaald en de toepasselijke naam Sun Hive gegeven. Ook in Nederland zijn enkele van deze prachtige korven in gebruik en sinds kort worden er hier ook vlechtcursussen voor gegeven. Een hangkorf koop je namelijk niet, die maak je zelf. Zo’n prachtige korf is niet slechts een ‘work of art’ maar een ‘labour of love’ waarmee je je wezenlijk verbindt met de zwerm die de korf krijgt aangeboden als huis. De workshop was voor mij als onervaren vlechter een hele belevenis en het was hard aanpoten om hem in een lang weekend af te krijgen. Maar het is gelukt en ik ben er stiekem behoorlijk trots op. De korf moet nog wel onderdak vinden, letterlijk, want het materiaal is natuurlijk niet zeer lang bestand tegen de Hollandse weersinvloeden. Mijn volgende project wordt het bouwen van een stellage met stro- of groendak waarin de korf komt te hangen en natuurlijk ook het daarom heen aanplanten en inzaaien van dracht. Als het zover is, is iedereen van harte welkom. Ik vertel graag over deze prachtige korf en het belang van natuurlijk imkeren voor bijen en biodiversiteit!

sunhive workshop Natural Beekeeping Trust

Wil je meer meer informatie over de uitgangspunten van het natuurlijk imkeren, kijk dan eens op www.bdimkers.nl en www.naturalbeekeepingstrust.org.