Toekomst Zaaien

In 2006 besloten twee Zwitserse BD boeren een publieksactie te organiseren om consumenten weer te verbinden aan de herkomst van hun voedsel en tegelijkertijd als ode aan gentech-vrije landbouw en (agro)biodiversiteit. Ze nodigden burgers uit om te komen helpen akkers in te zaaien met biologisch wintergraan om zo samen te zorgen voor het voedsel van het nieuwe seizoen. Een daad van verbinding en van hoop. Immers, een gezonde, gifvrije en diverse landbouw is van levensbelang voor de toekomst van mens en aarde. En tegelijkertijd was het ook een daad van verzet tegen de multinationals die de zaadmarkt proberen te beheersen via een systeem van gentechnologie, patenten, dure steriele zaden en pesticiden. Het  initiatief van deze twee boeren vond weerklank! Inmiddels werken in 14 Europese landen op meer dan 100 boerderijen boeren en burgers samen aan dit ‘zaaien voor de toekomst’. Sinds vorig jaar doet ook Nederland mee, inmiddels op 10 biodynamische bedrijven verspreid over het hele land. Organisatie ligt in handen van stichting Demeter, stichitng Zaadgoed en de BD vereniging. Voor meer informatie: http://www.stichtingdemeter.nl/toekomst-zaaien-oktober/

Evenals vorig jaar deden wij mee aan Toekomst Zaaien op de Natuurakkers Doornik in Bemmel. Op deze akkers, inmiddels al 32 hectares, worden verschillende oude graansoorten op BD wijze geteeld. De akkers zijn omzoomd met brede bloem- en kruidenrijke randen en vlechtheggen als nest- en schuilgelegenheid en voedselbron. Het gebied is daarmee een paradijs voor vele soorten vogels en insecten die op hun beurt weer zorgen voor natuurlijke bestrijding van plagen, het verspreiden van zaden en bestuiving. Vorig jaar waren we met meer dan 160 mensen en het was een magische gebeurtenis. Het gezamenlijk en gelijktijdig graan werpen over een akker is een eeuwenoude handeling. Aards, maar ook met een spirituele betekenis. Je weet je hiermee verbonden met het vruchtbare land dat de oogst en het voedsel van het komende jaar voortbrengt. En tegelijkertijd verbindt het je met de boer(in) die met aandacht en zorg dat land bewerkt, de planten koestert en het graan oogst. En tot slot met de bakker die het graan verwerkt tot jouw dagelijkse brood. Het herinnert je aan de opgave om als mens zorgvuldig om te gaan met de aarde. Vandaag was het door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen niet mogelijk om de akkers in te zaaien. Daarom hebben we, na een bevlogen en bij vlagen poëtisch verhaal van Louis Dolmans die ons meenam in zijn liefde en inspanningen voor natuur, granen en biodiversiteit, met een groep van ongeveer 35 mensen symbolisch de rand van een van de akkers ingezaaid. En ook dat was bijzonder. Op het moment van zaaien was het zelfs even droog. De komende dagen eten wij van het ‘broodje Doornik’ dat we na afloop meekregen. Eerlijk brood, gebakken van emmer en spelt, uit de zaden die vorig jaar op deze akkers werden gezaaid. En daarmee is de cyclus rond. Volgend jaar gaan we weer.

Het gebied is toegankelijk voor wandelaars. Ook worden regelmatig rondleidingen georganiseerd. http://www.doorniknatuurakkers.nl